Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa prezintă mărturii arheologice de la cele mai vechi urme de viaţă omenească de pe teritoriul Dobrogei şi până în epoca noastră. Exponate celebre: Gânditorul de la Hamangia şi Femeie şezând, statuile Şarpele fantastic Glykon, zeiţa Fortuna şi zeul Pontos. Pavimentul cu mozaic are o suprafaţă de 2000 mp din care, în prezent, se păstrează 700 mp.
Muzeul de Artă expune lucrări de pictură şi sculptură semnate de artişti români consacraţi.
Muzeul de Artă Populară cuprinde peste 16.000 de exponate din creaţia populară caracteristică întregii ţări.
Muzeul Marinei Române ilustrează în 18 colecţii istoria navigaţiei romane.
Muzeul Militar Naţional expune arme şi muniţii.
Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii este situat pe malul Lacului Tăbăcăriei. Cuprinde Acvariul de pe faleza din Constanța, Planetariul, Microrezervația și Delfinariul cu specii de delfini din Marea Neagră.
Muzeul de Arheologie Callatis are o importantă colecţie de amfore şi sculpturi, precum şi fragmente de sarcofage din epoca elenistică. O secţie a acestui muzeu, care se poate vizita, se găseşte şi în incinta Hotelului President. Vestigiile arheologice sunt legate de formarea şi continuitatea poporului român (vechile cetăţi de pe litoral, Pontus Euxinus), monumente de arhitectura religioasă sunt remarcabile prin valoarea artistică şi vechimea lor, muzeele prin bogaţia, valoarea şi autenticitatea exponatelor.
Toate acestea sporesc atractivitatea zonei.